
Sezonul de primăvară aduce căldură, explozii de culoare, activități în aer liber, toate acestea învârtindu-se în jurul sărbătorilor pascale. Este o una dintre cele mai importante și frumoase sărbători, bogată în semnificații, care își are rădăcinile în creștinism.
Printre cele mai importante obiceiuri și tradiții românești se numără:
- În ceea ce privește preparatele delicioase, din meniul copios de Paște nu trebuie să lipsească: ouăle roșii, friptura de miel, drobul, cozonacul și pasca cu brânză;
- În noaptea de Înviere, la miezul nopții, preoții cântă troparul pascal ”Hristos a Înviat!”, urmând ca credincioșii să răspundă ”Adevărat a Înviat”, după care se face ocolul biserici și se ia Lumina Sfântă;
- Legat de simbolistică, elementele specifice acestei sărbători solemne sunt marcate de ”Iepurașul de Paște” și de ouăle vopsite în diverse culori, care simbolizează noroc, începuturi noi și renașterea lui Iisus Hristos.
- Se spune că dacă ciocnești un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paște, atunci cineva din familie se va căsători în acel an.

Dacă ai sărbătorit dintotdeauna Paștele conform acestor obiceiuri și tradiții, atunci poate fi dificil să-ți imaginezi că acestea sunt doar vârful iceberg-ului atunci când vine vorba de modul în care diferitele culturi se bucură de această sărbătoare. Iată doar câteva exemple care ilustrează unicitatea acestei sărbători:
- În Guatemala, străzile sunt acoperite cu covoare colorate – confecționate din flori, rumeguș, fructe și legume – care prezintă diferite scene și simboluri specifice tradițiilor mayașe și istoriei țării.

Photo credits: Lucy Brown
- În Finlanda, fetițele mici se îmbracă precum niște vrăjitoare, poartă haine colorate și au pistrui pictați pe față. Acestea merg din casă în casă și oferă buchete de crenguțe de salcie și pene colorate pentru a binecuvânta locuința și pentru a alunga spiritele rele.

Photo credits: Alexander Shalamov
- În fiecare an, în centrul orașului Haux din Franța, este servită o omletă uriașă realizată din 15.000 ouă, simbolizând Legenda lui Napoleon Bonaparte.

Photo credits: Remy Gabalda
- În Polonia, există o tradiție numită Śmigus-dyngus (”Wet Monday”) unde cetățenii încearcă să de ude unii pe alții cu ajutorul unor găleți sau pistoale cu apă – ilustrând astfel legenda care spune că fetele care se udă în această zi se vor căsători în decursul unui an.

Photo credits: Marian Zubrzycki
De asemenea, iată și câteva statistici amuzante despre Paște:
- Aproximativ 180 de milioane de ouă sunt achiziționate în fiecare an de Paște;
- Iepurașii de ciocolată sunt cele mai populare dulci care se pun în coșulete și mai mult de atât 78% dintre oameni spun că le mănâncă prima dată urechile;
- Cel mai mare ou de ciocolată cântărește aproximativ 7200 de kilograme – aproape cât dimenisiunile unui elefant!
- Cel mai mare iepuraș de ciocolată cântărește aproximativ 4240 de kilograme!
În esență, sărbătorile pascale sunt despre familie, tradiții și obiceiuri, speranță, dragoste, iertare și ideea de a trăi o viață mai bună.
Descoperă idei de decorare a casei în articolul ”Easter decor ideas for an egg-stra personal touch”
